29 C
Kota Kinabalu
Khamis, Jun 13, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Hari Keluarga sebagai wadah kejayaan generasi hadapan: Abidin

Abidin (duduk di hadapan, ketiga kanan) dan ahli Sakag Aki Besion yang lain semasa sambutan hari keluarga mereka

RANAU: Sambutan Hari Keluarga mampu membentuk generasi pelapis yang kukuh, berkualiti dan terhindar dari kegiatan negatif kata Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri, Datuk Abidin Madingkir.

“Perkara mudah dan kecil yang anda lakukan dengan anak-anak anda membuat perbezaan yang besar.

“Sambutan Hari Keluarga mewujudkan hubungan yang kukuh dan sihat yang boleh menghalang mereka daripada terjerumus ke dalam aktiviti tidak sihat pada masa hadapan seperti penggunaan dadah dan jenayah.

“Malah, salah satu aspek terpenting Hari Keluarga ialah peluang yang diberikannya kepada ibu bapa untuk merenung tentang kepentingan pendidikan untuk anak-anak sebagai komponen penting dalam perkembangan kanak-kanak dan kejayaan masa depan yang signifikan bagi institusi keluarga secara keseluruhannya,” katanya.

Abidin yang juga Adun Paginatan berkata, Hari Keluarga merupakan majlis istimewa yang disambut di banyak negara di seluruh dunia bagi menghormati dan meraikan kepentingan keluarga,

“Hari Keluarga membolehkan keluarga meluangkan masa berkualiti bersama dan melibatkan diri dalam aktiviti yang menggalakkan kebersamaan dan ikatan.

Abidin secara simbolik merasmikan Hari Keluarga Sakag Aki Besion 2023 dalam acara tersebut

“Ini termasuk apa-apa sahaja daripada berkelah bersama keluarga atau keluar sehari untuk bermain permainan, menonton filem atau sekadar berbual dan berkongsi cerita.

“Ia adalah hari untuk merenung kembali ikatan yang mengikat kita bersama dan mengeratkan hubungan dengan orang tersayang,” katanya.

Menurutnya, program sebegini menyerlahkan kepentingan nilai dan tradisi kekeluargaan serta menggalakkan keluarga mewariskannya kepada generasi akan datang.

“Hari Keluarga adalah hari untuk meraikan hubungan kita dengan orang tersayang dan mencipta kenangan abadi yang akan dihargai untuk tahun-tahun mendatang,” katanya.

Abidin berkata demikian ketika berucap merasmikan sambutan Hari Keluarga Sakag Aki Besion 2023 yang diadakan dekat sini baru-baru ini.

Beliau menambah bahawa Hari Keluarga mungkin merupakan hari yang santai dari kerja dan sekolah, tetapi ia menjadi peluang untuk merenung tentang kepentingan menghabiskan masa berkualiti bersama ahli keluarga, “dan rasa terima kasih atas ikatan dan hubungan yang mendalam yang dikongsikan dengan sesama,” katanya.

Tambah beliau, “Tidak kira bagaimana kita menentukan keluarga kita sendiri, idealnya, mereka ada untuk kita sepanjang masa baik dan susah.

“Sebagai contoh, apabila bayi dilahirkan atau diambil sebagai anak angkat, keluarga biasanya berkumpul untuk meraikan kehidupan baharu dan menawarkan bantuan dengan keluarga yang semakin meningkat. Keluarga juga ada ketika masa sukar, seperti kehilangan pekerjaan, perceraian atau kematian,” katanya.

Mengenai kesihatan dan kesejahteraan keseluruhan, Abidin berkata, ikatan kekeluargaan yang kukuh adalah sama pentingnya dengan pemakanan yang baik, senaman dan rehat yang betul.

“Malah, penyelidikan telah menunjukkan bahawa orang yang merasakan hubungan yang mendalam, dan mempunyai hubungan yang memuaskan dengan orang lain, cenderung untuk hidup lebih lama, lebih sihat,” katanya.

Beliau mengucapkan tahniah kepada jawatankuasa penganjur yang diketuai oleh Lamrin Muhammad, serta Ahirin Yantangon dan Mairin Madingkir kerana berusaha menjejak semua ahli keluarga dan membawa mereka dalam majlis tersebut.

Abidin yang juga sebahagian daripada keluarga itu menggesa semua ahli supaya bersatu padu dan kekal erat bagi meneruskan legasi keluarga yang telah dipelihara dan dimulakan oleh datuk dan nenek moyang mereka.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN