25 C
Kota Kinabalu
Khamis, Jun 20, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

GOLONGAN MUDA DIGALAK SERTA AKTIVITI GAYA HIDUP SIHAT

Bergambar kenangan bersama pasukan yang menang.

KOTA BELUD: Penglibatan golongan muda dalam apa juga aktiviti sukan dan riadah memanglah sentiasa digalakkan oleh kerajaan kerana ia bukan sahaja menjurus kepada gaya hidup sihat kata Datuk Japlin Akim.
 
Beliau yang juga Ketua Bahagian Bersatu Kota Belud berkata melalui sukan golongan muda dapat dapat menghindarkan golongan remaja daripada terlibat dalam aktiviti-aktiviti yang tidak diingini. 
 
Katanya tubuh badan yang sihat sudah tentulah dapat menyumbang kepada kesejahteraan negeri dan negara.
 
“Sukan dianggap sebagai pengisian yang mampu memupuk konsep persaudaraan, fahaman, penghormatan dan menyatukan masyarakat dalam satu hala tuju serta matlamat yang sama.

Beliau menambah, Kerajaan sentiasa menggalakkan aktiviti-aktiviti sukan bermula dari peringkat sekolah hinggalah ke peringkat terbuka bagi memberi peluang kepada generasi muda mendampingi bidang sukan yang mereka minati dan dapat ditonjolkan di peringkat negeri, kebangsaan dan seterusnya di peringkat antarabangsa.
 
“Bidang sukan merupakan salah satu agenda penting yang ditekankan dalam program pembangunan negara. Saya ingin menyeru kepada golonga belia di daerah ini agar lebih aktif merancang kegiatan dalam bidang sukan masing-masing dengan tumpuan untuk melahirkan lebih banyak atlet remaja yang berpotensi untuk diketengahkan di peringkat nasional dan seterusnya di peringkat antarabangsa,” jelasnya.

Beliau berkata demikian semasa Majlis penyampaian hadiah kejohanan Bola Tampar Piala Datuk Japlin di BahKu Island, Pituru Laut Kota Belud semala.

Kejohanan tersebut merupakan anjuran bersama Armada Cawangan Bersatu Pituru Laut dan Armada cawangan Bersatu Pituru Darat.

Hadir bersama Ketua cawangan Bersatu Pituru Darat Yatan Binua, Ketua Cawangan Bersatu Pituru Laut Jopirin Pononon, Ketua Cawangan Bersatu Ambong Meleboh Masrin dan pengerusi jpkk Pituru Laut Azmi.

Johan : Pasukan Pengkalan Abai.
Naib Johan : Pasukan Tambulion.
Tempat ketiga : Pasukan Buah Pandai IGG.- Oleh: Liza Din

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN