32 C
Kota Kinabalu
Jumaat, Februari 23, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Dua pekerja lori penghantaran nyaris maut, kenderaan terjunam gaung

RANAU: Dua pekerja lori penghantaran nyaris maut selepas kenderaan yang mereka naiki terbabas dan terjunam ke dalam gaung sedalam 10 meter dekat sini pada Khamis.


Ketua Jabatan Penyelamat dan Penyelamat Ranau, Ridwan Mohd Taib memberitahu media, kejadian berlaku di Batu 3, Jalan Kundasang-Ranau kira-kira jam 4.00 petang.


Susulan kemalangan itu, beliau berkata seorang mangsa terperangkap di dalam kenderaan yang terbabas itu, dan kedua-dua lelaki mengalami kecederaan parah dan kemudiannya dikejarkan ke Hospital Ranau dengan ambulans.


“Kami menerima panggilan mengenai kemalangan itu dan menggegaskan empat anggota diketuai PBK II Becket Gumat bersama enjin FRT dan sebuah kenderaan EMRS ke lokasi kejadian yang terletak kira-kira tiga kilometer dari balai.


“Dalam kejadian itu, didapati kemalangan membabitkan sebuah lori Isuzu 2 tan membawa peralatan hardware terbabas ke dalam gaung sedalam 10 meter. Terdapat dua mangsa yang terlibat.


“Seorang daripada mereka berjaya keluar sendiri manakala seorang lagi mangsa yang tersepit berjaya dikeluarkan oleh bomba. Kesemua mangsa menerima rawatan awal daripada anggota EMRS sebelum dihantar ke hospital menggunakan ambulans untuk rawatan lanjut,” katanya.


Menurut Ridwan. Seorang daripada mangsa, Mohd Habibi bin Ramli, 39 yang merupakan pemandu lori mengalami kecederaan parah di kepala, manakala seorang lagi mangsa, Ainijal bin Abdul, yang merupakan kelindan, patah kaki.


Beliau berkata, selepas operasi menyelamat, pemeriksaan di sekitar lokasi dijalankan bagi memastikan tiada bahaya lain dan operasi ditamatkan pada jam 4.55 petang.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN