27 C
Kota Kinabalu
Isnin, Julai 15, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

David Chan menggesa kerajaan negeri melaksanakan meter pintar

KOTA KINABALU : Pengerusi YPNM di Sabah, David Chan menggesa kerajaan negeri melaksanakan meter pintar.

Beliau berkata ia mengetengahkan beberapa perkara utama:Kemudahan: Meter pintar menyediakan data masa nyata tentang penggunaan tenaga, membolehkan pengguna memantau penggunaannya dengan lebih berkesan dan membuat keputusan termaklum tentang penggunaan tenaga mereka.

Kemudahan ini membantu pengguna menguruskan bil tenaga mereka dengan lebih baik dan mengelakkan caj tinggi yang tidak dijangka. Keadilan: “Meter pintar boleh memastikan pengebilan lebih tepat dengan menyediakan data yang tepat dan tepat pada masanya, mengurangkan kemungkinan anggaran bil dan ralat pengebilan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

David berkata ketelusan ini boleh membina kepercayaan antara pengguna dan pembekal utiliti. Kecekapan Tenaga:

“Dengan memberi pengguna cerapan terperinci tentang corak penggunaan tenaga mereka, meter pintar boleh menggalakkan penggunaan tenaga yang lebih cekap, yang berpotensi membawa kepada penggunaan keseluruhan yang lebih rendah dan penjimatan kos.

“Faedah Alam Sekitar: Penggunaan tenaga yang dikurangkan juga bermakna kesan alam sekitar yang lebih rendah, menyumbang kepada usaha kemampanan,” tambahnya.

Beliau berkata pengurusan grid dipertingkatkan: Bagi syarikat utiliti, meter pintar memudahkan pengurusan permintaan yang lebih baik dan pengenalpastian lebih cepat isu seperti gangguan atau kerosakan, meningkatkan kebolehpercayaan perkhidmatan secara keseluruhan.

“Melaksanakan meter pintar di Sabah berkemungkinan melibatkan pelaburan besar dalam infrastruktur dan teknologi, tetapi manfaat jangka panjang untuk pengguna dan alam sekitar mungkin besar.

“Panggilan daripada pengerusi pengguna mencerminkan potensi kelebihan dan permintaan yang semakin meningkat untuk pemodenan dalam perkhidmatan utiliti,” katanya.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN