ADVERTISEMENTspot_img

Aiqal harumkan nama Labuan di persada Sukan Asia Jepun 2026

Muhammad Aiqal bersama dua lagi rakanya yang menyumbang pingat gangsa di kejohanan Sukan Asia di Aichi Nagoya Jepun 2026

LABUAN: Atlet Karate Labuan Muhammad Aiqal Asmadie tidak menghampakan kem negara apabila membantu menyumbang pingat gangsa dalam acara Kata Berpasukan Lelaki di Kejohanan Sukan Asia 2026 kali ke 20 yang sedang berlangsung di Aichi Nagoya Jepun.

Kejayaan Aiqal meraih pingat gangsa di kejohanan itu sekaligus mengharumkan nama Labuan di persada sukan Karate peringkat antarabangsa.

Muhammad Aiqal merpakan satu satunya atlet karate Labuan yang terpilih untuk mewakili negara di Sukan Asia Aichi Nagoya Jepun 2026

Pada kejohanan itu, Aiqal, 22 tahun, bersama rakan sepasukan Mukhriz Mazlan dan Mohamad Haznil Henry membenam pasukan Vietnam 3-2 pada pusingan penentuan tempat ketiga.

Kejayaan itu hadir ketika Aiqal baru kehilangan bapanya sebelum temasya berlangsung. Namun, dugaan berkenaan tidak mematahkan semangatnya untuk kekal fokus dan meneruskan perjuangan demi membawa nama Malaysia di pentas Asia.

Persatuan Karate Labuan dalam kenyataannya berkata, semangat, disiplin dan usaha Aiqal bersama pasukan bukan sekadar membawa pulang pingat, malah mengangkat nama Labuan bersama Jalur Gemilang di pentas Asia.

Gimnasium Toyohashi terdahulu menyaksikan trio itu gagal mara setelah tewas kepada pemenang pingat emas, Kuwait pada pusingan separuh akhir.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN