31 C
Kota Kinabalu
Selasa, September 26, 2023
ADVERTISEMENTspot_img

PUTERI UMNO DISARAN TERUS MELAKSANAKAN PROGRAM TANGGUNGJAWAB SOSIAL KEPADA MASYARAKAT

SERAH..Kelihatan Dr Fadilah menyerahkan alat penyukat suhu badan kepada Guru Besar Sk Malawa Jaimie Mosliem semasa program tersebut

Oleh: Jaafar Abdul Wahid

KOTA KINABALU: Pergerakan Puteri Umno di seluruh bahagian di negeri ini diminta terus memainkan peranan terutamanya dalam melaksanakan tanggungjawab sosial kepada masyarakat.

Ketua Puteri Umno Sabah Dr. Fadilah Sarbi berkata ketika negara berhadapan dengan penularan pandemik COVID-19 dan perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) banyak pihak terjejas yang memerlukan bantuan.

Menurut Fadilah tidak kira jumlah dan dalam bentuk apa sumbangan yang boleh diberikan kepada mereka yang amat memerlukan kerana dalam setuasi sekarang sumbangan tersebut amat besar nilainya kepada mereka yang terjejas terok ketika ini.

“ Parti khususnya Puteri Umno perlu terus aktif memberi sumbangan kepada masyarakat ini termasuklah dalam bidang pendidikan dan bidang-bidang lain yang memberi manfaat kepada pembangunan rakyat selain menumpukan kepada politik” katanya ketika ditemui selepas menyampaikan sumbangan makanan kering dan 2 set penyukat suhu badan (Thermometer) di Sk Malawa dekat sini kemarin.

Hadir sama Guru Besar Sk Malawa Jaimie Mosliem dan ahli jawatankuasa Pergerakan Puteri Umno

Dalam pada itu Fadilah yang juga Setiausaha Politik kepada Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Kerja Raya mengajak masyarakat agar terus mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP)

Menurut beliau selain pematuhan (SOP) masyarakat juga perlu cakna kepada pemberian Vaksin keutamaan tanpa rasa takut atau was-was untuk menerimanya.

“ Kerajaan hari ini telah melakukan transfoarmsi bagi pemberian vaksin kepada rakyat dengan pembukaan lebih banyak Pusat Pemberian Vaksin (PPV) selain pemberian vaksin secara “ Walk In” yang perlu dimanafaatkan oleh orang ramai” katanya

Menurut Fadilah hampir setiap pertubuhan kesihatan percaya dan yakin bahawa vaksin adalah pelaburan terbaik untuk kesihatan awam.

Vaksin terbukti menyelamatkan jutaan nyawa dan melindungi jutaan manusia daripada penderitaan dan kesengsaraan.

“Dalam konteks COVID-19, diakui vaksin adalah ikhtiar bagi memastikan kita tidak dijangkiti virus pembunuh berkenaan. Lantaran itu, rakyat Malaysia harus patuh dan memberi kepercayaan penuh kepada kerajaan bagi menangani pandemik menerusi penggunaan vaksin” tambah Fadilah

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN