25 C
Kota Kinabalu
Khamis, Jun 20, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Mount Kinalalu Sky Bike terus jadi tumpuan pelancong

Sebahagian peminat Sky Bike sedang mengikuti laluan sejauh lebih 100 meter.

0leh: Jainuddin Nasir

RANAU: Mount Kinalalu Sky Bike terletak kira-kira 6 kilometer dari pekan di sini terus menjadi tumpuan utama pelancong tempatan sepanjang Hari Kelepasan  Am Cuti  Hari Raya yang bermula hari ini.

Sky Bike sejauh 200 meter (pergi-balik) dangan ketinggian lebih 50 meter dari aras tanah pasti menjanjika satu kepuasan serta keserononkan kepada mereka yang gemarkan aktiviti mencabar dengan bayaran yang berpatutan.

Bangunan permulaan aktiviti Mount Kinabalu Sky Bike Ranau.

Para pengunjung tidak perlu takut atau bimbang dengan keselamatan laluan Sky Bike itu kerana peralaran yang dighna pakai seperti basikal khas dan laluannya telahpun mendapat kelulusan dan pengiktirafan mengikut piawaian antarabagsa.

Berhampiran dengan Sky Bike itu juga tersedia ladang arnab ‘Ranau Rsbbit Farm’ menempatkan ratusan jenis dan klon arnab pelangai jenama termasuk arnab luar negeri yang semuanya mesra (jinak) dengan pengunjung dengan syarat mesti di beri baja makanan berharga RM1.00 (satu ringgit). sebungkus.

Tinjauan ke Sky Bike pagi tadi lokasi itu yang berpenorama kebun buah-buhan sepeti Durian Musang King, Nangka Binulang, kelapa mawar, pokok mangga harum manis dan rambutan kuning menambah ceriakan lagi persekitaran tanah pertanian seluas 14 ekar milik warga Ranau, yang hanya mahu dikenali sebagai Mr.Wong.

             

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN