27 C
Kota Kinabalu
Isnin, Julai 15, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Manfaatkan tanah tersedia untuk tanaman asas: Masidi

RANAU: Penduduk di sini digesa untuk menanam tanaman asas mereka sendiri seperti padi dan sayur-sayuran, jika tidak, mereka akan menghadapi kesukaran apabila harga beras dan barangan makanan lain naik berlipat kali ganda pada masa hadapan.


Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan, merangkap Menteri Kewangan II Negeri Sabah, Datuk Hj Masidi Manjun berkata harga beras dan barangan lain akan naik kerana kos pengangkutan barang melonjak 200 peratus.


“Tidak banyak kapal yang datang ke Sabah kerana tidak banyak barang yang boleh dieksport, kerana kosnya terlalu besar.


“Bagaimana untuk menentukan kos pengangkutan barang untuk dihantar ke Sabah adalah berdasarkan jumlah dan jenis barang yang hendak dibawa pulang ke tempat mereka.


“Biasanya banyak barang dibawa masuk ke Sabah, tetapi sangat sedikit barang dibawa pergi (eksport). Sebab itu harga barang menjadi mahal. Selain masalah pandemik,” katanya.


Masidi berkata, kontena yang sepatutnya digunakan untuk mengangkut barangan itu masih belum digunakan dan kos pengangkutan ditentukan berdasarkan kontena yang disewa.


“Katakanlah sebuah kontena boleh memuatkan 10 kereta tetapi kita hanya mahu menghantar satu kereta, maknanya kita membayar kos untuk 10 kereta dan bukan hanya kereta kita. Disebabkan itu, kita atau syarikat terpaksa mencari sembilan orang lagi yang ingin menghantar kereta tersebut supaya kos tambang lebih murah.


“Setiap orang membayar bahagian mereka. Ini contoh kenapa harga barang naik,” kata Masidi yang juga Adun Karanaan.


Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Majlis Hari Raya, Tadau Kaamatan dan Kesyukuran Pelantikan Pemegang Adat dan Ketua Masyarakat DUN Karanaan 2022 bertempat di Dewan Masyarakat Ranau pada Khamis.


Masidi seterusnya berkata, harga barang semakin meningkat, tetapi masyarakat di sini mesti ingat tanah di Ranau ini subur dan hanya perlu mencampakkan benih ke tanah.


“Sebagai contoh, tidak perlu membeli sayur kacang panjang jika kita boleh menanamnya sendiri. Saya sudah menerangkan tentang masalah kenaikan harga barang. Kita boleh mengurangkan masalah jika kita menanam sesuatu sendiri.


“75 peratus beras kita diimport dari luar negara. Jika apa-apa, seperti peperangan, berlaku, maka kita perlu makan apa sahaja yang kita ada kerana kita tidak boleh mengimport beras dari luar negara,” katanya.


Menurut Masidi, baru-baru ini, kabinet mengumumkan kemungkinan Kerajaan Negeri Sabah menghidupkan semula Lembaga Padi Sabah bagi menggalakkan pembukaan lebih banyak tanah untuk penanaman padi.


Sementara itu, katanya kerajaan tidak pernah menganiaya rakyat, malah ada perkara yang di luar kawalan kerajaan.


“Harga barang tidak ditentukan oleh Kerajaan, tetapi ditentukan oleh keadaan semasa pasaran ketika itu. Masa depan Ranau bergantung kepada sikap rakyat sendiri dan bukannya Kerajaan.


“Kerajaan hanya boleh membantu. Kerajaan boleh bagi peruntukan, tetapi rakyat Ranau sendiri yang tentukan bagaimana pembangunan itu akan berjalan,” katanya.


Masidi menegaskan bahawa sekarang adalah masa untuk bekerja dan bukan masa untuk berpolitik, kerana politik telah pun berlalu pada 2020 semasa pilihan raya negeri.


“Semua orang perlu bekerja keras, dan ia menjadi aspirasi setiap orang Ranau untuk membangunkan Ranau. Mudah-mudahan suatu hari nanti kita boleh katakan dengan bangga bahawa kita telah menyumbang sesuatu dalam menjadikan Ranau lebih maju,” katanya.


Hadir sama Pengerusi Peladang Kinabalu, Datuk Faimin Hj Kamin, Ketua Daerah Ranau, Muhasip Hj Roman, Penolong Pegawai Daerah (Pembangunan) mewakili Pegawai Daerah, Hasinin Kinsim, Pegawai Eksekutif Majlis Daerah Ranau (MDR), Jupirin Hj Ruhimin, Pemimpin Pembangunan Masyarakat (PPM) Karanaan, Rosdi Abd Ghani, dan PPM Paginatan, Hishamuddin Harun.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN