25 C
Kota Kinabalu
Khamis, Jun 20, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Ibu bapa main peranan tentu masa depan, hala tuju akademik anak: Abidin

Oleh: Cleo Will

RANAU: Ibu bapa memainkan peranan penting dalam menentukan masa depan hala tuju akademik anak mereka dan tanggungjawab tersebut tidak boleh diserahkan kepada guru-guru sahaja.

Abidin(tengah) menyampaikan penghargaan kepada salah seorang wakil penaja dalam majlis itu.

Adun Paginatan, Datuk Abidin Madingkir menegaskan bahawa peranan sekolah yang terdiri daripada guru-guru, mempunyai tanggungjawab dalam membentuk personaliti pelajar semasa mereka berada di sekolah, tetapi peranan ibu bapa lebih besar.

“Masa pelajar di sekolah adalah terhad manakala lebih banyak masa mereka berada di luar sekolah, dan orang yang bertanggungjawab untuk mereka waktu itu adalah ibu bapa mereka, selain daripada ahli keluarga yang lain.

SERAH SUMBANGAN…Abidin menyerahkan sumbangan berupa keperluan sekolah kepada sebahagian penerima

“Sebab itulah kami ingin menekankan peranan ibu bapa dalam menentukan kejayaan anak-anak mereka kerana tanpa kerjasama yang kuat dan komitmen yang tinggi dari ibu bapa, usaha yang dilakukan oleh sekolah tidak mencukupi,” katanya.

Abidin berkata demikian ketika merasmikan majlis penyerahan Bantuan Beg Sekolah Oleh Adun Paginatan yang diadakan di Dewan Kg Marakau Ranau pada hari Isnin.

Mengenai acara tersebut, beliau berkata tidak syak lagi sememangnya menjadi satu beban kepada ibu bapa untuk menyediakan keperluan anak-anak mereka terutamanya semasa pembukaan sesi sekolah baru tahun depan.

“Inilah sebabnya, kita mengalu-alukan semua pihak yang ingin tampil untuk memberi bantuan kepada ibu bapa di dalam masyarakat kita, terutama mereka yang tidak berkemampuan. Ini adalah contoh mulia yang ditunjukkan oleh rakan-rakan kita dalam sektor perniagaan.

“Bagi anak-anak dan ibu bapa yang bertuah menerima sumbangan ini di sini hari ini, harapan kami adalah anda menjaga semua hadiah yang diberikan kepada anda, dan menggunakannya secara bijak dan mungkin hadiah ini dapat membantu anda mencapai kejayaan dalam pendidikan anda,” katanya. .

Dalam acara itu, Abidin dan para penyumbang serta pegawai dari Jabatan Pendidikan menyerahkan beg sekolah, wang saku dan lain-lain kepada 300 pelajar dari 27 sekolah di kawasan Paginatan.

Beliau memuji inisiatif oleh semua penyumbang barang-barang yang diedarkan kepada pelajar dalam acara itu dan menggalakkan usaha yang sama dapat diteruskan pada masa akan datang oleh lebih banyak penaja dan pemilik perniagaan yang berjaya di Ranau untuk menjangkau lebih banyak pelajar di sini.

Acara serta sumbangan telah ditaja oleh Ranau Hakka Food Court, Toupos Palm Oil Mill Sdn Bhd, Yayasan PEKEMA, Liang Furniture dan lain-lain dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Ranau.

Turut hadir pada majlis itu ialah Pegawai Pelajaran Ranau Siti Hamne Hashim, Pegawai Pembangunan Masyarakat (PPM) Paginatan Hisyamudin Harun, Pegawai dari Jabatan Pelajaran Ranau, Guru Besar, guru-guru, lain-lain penaja, pemilik perniagaan dan masyarakat sekitar.-TAMAT-

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN