29 C
Kota Kinabalu
Khamis, Julai 18, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

GIGI ASET BERHARGA DAN ISTIMEWA KEPADA MANUSIA

By: JOSE THEW

KOTA BELUD: Gigi adalah aset paling berharga dan istimewa yang dianugerahkan pada manusia kerana gigi memainkan peranan yang sangat penting dalam kehidupan seharian.

Timbalan Menteri Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Isnaraissah Munirah Binti Majilis berkata, gigi adalah pelengkap kepada penampilan seseorang dan menjadi salah satu anggota yang terpenting dalam sistem pencernaan manusia.

“Kesihatan gigi tidak boleh diambil mudah dan dipandang ringan sama sekali. Dan perlu diingat bahawa kesihatan pergigian juga adalah sama pentingnya dengan kesihatan tubuh badan yang lain.

“Masyarakat perlu berubah daripada kebiasaan yang diamalkan iaitu, mereka hanya akan berjumpa personal pergigian apabila mengalami masalah seperti kesakitan dan masalah mengunyah,” katanya.

Munirah berkata demikian semasa merasmikan Pembukaan Minggu Promosi Kesihatan Pergigian Kawasan Kota Belud 2019 di Kg. Sangkir baru-baru ini. Teks ucapan beliau dibacakan Ketua Pegawai Perhubungan Pusat Khidmat Rakyat Parlimen Kota Belud, Mohd. Norazri Fauzi Bin  Nurazalleh.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Kota Belud turut menyeru masyarakat agar menjadikan amalan datang ke klinik gigi sekurang – kurangnya 6 bulan sekali bagi menjalankan pemeriksaan pergigian.

Menurut beliau, ianya membolehkan rawatan awal seperti penskalaan (scaling) dan tampalan gigi dapat diberi lebih awal seterusnya mencegah kehilangan gigi.

“Sesuai dengan objektif penganjuran, program ini dapat menyemai  tabiat budaya mulut bersih sejak daripada umur kanak – kanak sehinggalah mereka dewasa dan seterusnya memasuki usia warga emas. 

“Sebab itu, saya difahamkan tugas juruterapi pergigian dan pegawai pergigian bukan sahaja berada di klinik pergigian tetapi mereka turut menjalankan ceramah ibu mengandung dan sapuan fluoride bagi kanak – kanak toddlerdi klinik – klinik desa untuk mencegah kerosakan gigi susu seawal usia pertumbuhan gigi berlaku.

“Sehubungan itu, sebagai ibu bapa seharusnya membantu mereka dalam memainkan peranan untuk menyemai tanggung jawab ini supaya masyarakat kita berjaya mengekalkan gigi mereka yang mana merupakan aset terpenting di dalam mulut masing – masing sepanjang hayat,” ujarnya.

Katanya, orang ramai juga dinasihatkan supaya mendapatkan khidmat rawatan pergigian daripada Pegawai Pergigian yang bertauliah bagi mengelakkan sebarang komplikasi yang lebih teruk akibat daripada rawatan yang dijalankan.

“Ini dilihat daripada kebanyakan kes sekarang seperti pemasangan braces dan rawatan gigi palsu menawarkan perkhidmatan di kedai – kedai, rumah dan kaki lima. 

Munirah turut menambah, selain daripada masalah kerosakan pergigian, isu – isu lain seperti tabiat mengunyah sirih dan pinang, merokok dan mengambil minuman alcohol perlu juga dielakkan bagi mencegah penyakit terutamanya kanser mulut. 

Turut hadir pada masjlis itu, Pegawai Pergigian Kawasan Kota Belud, Doktor Siti Junaidah Makmud,  MPKK,  Ketua Kampung Kg Sangkir dan Ketua Kampung Tempasuk.

COMEL…Salah seorang anak staf memakai info pergigian bergerak
KENANAGAN….Gambar beramai-ramai peserta bersama penganjur
INFORMASI….Informasi bergerak oleh pegawai pergigian.
Pameran kesihatan pergigian
Dr siti Junaidah. Menyampaikan cenderahati kepada wakil Munirah
Dr.Siti Junaidah bersama wakil Munirah Dan Ketua Kg. Sangkir
ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN