25 C
Kota Kinabalu
Isnin, Jun 24, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

BUNG INGATKAN PENGGUNA JALANRAYA BERHATI-HATI EKORAN HUJAN LEBAT BERTERUSAN

RUNTUH..Jalan Kota Kinabalu Tambunan di Kampung Tudan Penampang mengalami keruntuhan yang serius dan tidak boleh dlalui oleh sebarang kenderaan.

KOTA KINABALU: Timbalan Ketua Meneri Dato Sri Bung Moktar Radin (gambar) mminta pengguna jalanraya di negeri ini agar sentiasa berhati-hati ketika memandu ekoran hujan lebat berterusan sejak kemarin menyebabkan sebahagian jalan di negeri ini ditengalami banjir dan sebahagian jalan runtuh.

Katanya kebanyakan jalan yang runtuh ialah di kawasan bukit tidak boleh dilalui oleh kenderaan. Sebagaimana yang berlaku di jalan Kota Kinabalu-Tambunan itu di Kampung Tudan Penampang yang mengalami keruntuhan yang agak serius

Jalan lain yang runtuh dan mengalami keretakan ialah jalan Maang Penampang menuju ke Lokawi.

BUNG MOKTAR RADIN…Pengguna jalanraya diminta berhati hati.

“ Kita telah meminta pihak JKR dan juga Syarikat Konsisi yang menyelanggara jalan tersebut memantau serta memasang papan tanda amaran demi keselamatan para pengguna jalanraya ” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini pada ahad

Bung yang juga Menteri Kerja Raya berkata demikian sebagai mengulas beberapa kejadian tanah runtuh ekoran hujan lebat yang beterusan sejak petang kemarin yang mana hujan lebat berterusan sejak sabtu menjadi faktor utama runtuhan tersebut berlaku.

Sehubungan dengan itu Bung meminta pengguna agar menggunakan jalan aternatif lain bagi menjamin keselamatan mereka sampai ke distenasi yang dituju.

“ Pengguna jalanraya perlu sentiasa mendapatkan maklumat dari JKR dan saya juga beterima kasih kepada natizen yang memuat naik isu ini di media sosial dan melalui Apikalasi WhatAspp yang dihantar terus kepada saya” jelas Bung.

Mengulas lanjut bagi jalan-jalan yang runtuh ini, Bung berkata ianya masih dalam jagaan konsisi syarikat yang menyelanggara jalan berkaitan, sementara kajian dan reka bentuk akan dibuat segara bagi membaiki jalan-jalan terlibat.

RETAK…Jejabat ( Plyover) di Luyang mengalami masalah keretakan.

Mengulas isu keretakan Jejabat (Flyover) di Luyang (jalan menuju ke Bukit Padang) Bung bekata jurutera perunding telah dimaklumkan mengenai perkara ini dimana pihak JKR kini menunggu keputusan daripada mereka untuk mengambil tindakan susulan

“ Terdapat berbezaan penyelasaian terdapat longkang Jabatan Pengairan dan Sairan (JPS) di bawahnya dan untuk tindakan sementara pihak JKR akan menampal simen di tempat yang retak dan dalam masa yang sama pengarah JKR akan mengadakan mesyuarat teknikal sebaik sahaja laporan diperolehi” katanya

CAPTION:

A. BUNG MOKTAR RADIN…Pengguna jalanraya diminta berhati hati.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN