29 C
Kota Kinabalu
Ahad, Mei 28, 2023
ADVERTISEMENTspot_img

Lebih 200 Peserta Jayakan Seminar Antarabangsa Sains Makanan dan Pemakanan UMS

Antara peserta yang menyertai ICFSN2022 yang berlangsung secara dalam talian.

KOTA KINABALU:  Lebih 200 perserta menyertai Persidangan Antarabangsa Sains Makanan dan Pemakanan (ICFSN) 2022 anjuran Fakulti Sains dan Pemakanan (FSMP) Universiti Malaysia Sabah (UMS), di sini, baru-baru ini.

Persidangan yang diadakan secara dalam talian itu memberi tumpuan kepada empat topik utama iaitu produk dan pemprosesan makanan inovatif, keselamatan makanan, keselamatan dan kelestarian, nutrisi dan antropologi makanan, serta gastronomi.

Majlis perasmiannya disempurnakan Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni yang juga menjalankan fungsi Naib Canselor UMS, Prof. Madya Dr. Raman Noordin.

Berucap pada majlis itu beliau berkata, ICFSN2022 merupakan sebuah platform bagi pakar – pakar dari seluruh dunia untuk menyebarkan pengetahuan, berkongsi pengalaman, idea-idea baru, dan membincangkan penyelidikan terkini dalam bidang sains dan teknologi makanan, perkhidmatan makanan, dan pemakanan.

“Peganjuran persidangan ini amat bertepatan dan sudah pasti akan memberi manfaat kepada semua pihak apatah lagi ia turut melibatkan interaksi bersama peserta dalam kalangan ahli-ahli akademik antarabangsa.

“Saya juga berharap agar ICFSN2022 menjadi ruang untuk meningkatkan rangkaian kerjasama penyelidikan yang luas dalam kalangan penyelidik, ahli akademik, pelajar pascasiswazah dan penggubal dasar.

“Sekali lagi, tahniah kepada FSMP kerana telah mencapai satu lagi pencapaian penting dengan penganjuran ICFSN2022,” katanya.

Berlangsung selama dua hari, persidangan yang bertemakan “Future Food: Emerging Trends, Health and Diversity” turut menampilkan lapan pemberi ucaptama antarabangsa.

Hadir sama, Dekan FSMP Prof Madya Dr. Hasmadi Mamat, dan Pengerusi ICFSN2022 Ts. Dr. Nor Qhairul Izzreen Mohd Noor.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN