26 C
Kota Kinabalu
Sabtu, Disember 2, 2023
ADVERTISEMENTspot_img

Kimondou Mega Fiest 2022 cetus bakat dan kebolehan pelajar

Raisin (kiri) semasa merasmikan majlis

RANAU: Kimondou Mega Fiest 2022 yang diadakan di SK Kimondou Ranau memberi peluang berharga kepada pelajar di sini untuk belajar di luar kebiasaan, dengan harapan pengalaman ini akan mencetuskan bakat dan kebolehan mereka untuk masa hadapan.

Guru Besar sekolah berkenaan, Abas Hj Saidin, yang mencetuskan idea penganjuran Kimondou Mega Fiest 2022 berkata, matlamat utama penganjuran program itu adalah untuk mengumpul dana PIBG bagi membantu pembangunan dan kecemerlangan murid di sini.

Antara aktiviti yang diadakan dalam program tersebut ialah makan malam alumni, kejohanan golf amal, fun fair, pameran pasar, galeri sains, permainan interaktif, nyanyian karaoke, pertandingan bunga, pertandingan haiwan peliharaan, persembahan, pameran pemulihan, pameran oleh agensi luar, cabutan bertuah dan pelbagai lagi.

“Program ini merupakan kerjasama antara sekolah dan PIBG di sini. Kami menganjurkan ini dengan pelbagai pengisian yang menarik dan berimpak tinggi, bukan sahaja kepada sekolah, murid dan PIBG, malah kepada seluruh masyarakat, alumni, serta seluruh daerah Ranau.

“Kimondou Mega Fiest bukan sekadar aktiviti permainan, tetapi ia dipenuhi dengan elemen pengajaran kepada pelajar di mana mereka akan dilatih sebagai ‘Speaker Panitis’ atau ‘Duta Galeri Gedung Ilmu’.

“Selama tiga hari program ini berlangsung, ia pasti memberi manfaat kepada mereka dan memberi mereka peluang untuk belajar di luar kebiasaan. Pengalaman ini diharap dapat mencetuskan bakat dan kebolehan mereka untuk masa hadapan,” katanya.

Raisin menandatangani plak sekolah pada perasmian program

Abas berkata, antara objektif program itu adalah untuk memupuk kerjasama antara sekolah dan PIBG dalam penganjuran program berimpak tinggi, selain mempertingkat dan menyerlahkan pembangunan dan kecemerlangan sekolah melalui pelbagai aktiviti berpusatkan pelajar.

“Melalui ini, ia juga membantu mempamerkan keupayaan murid SK Kimondou sebagai Penceramah Panitia, menubuhkan persatuan alumni SK Kimondou Ranau, dan mengeratkan Silaturahim antara sekolah dan PIBG serta masyarakat setempat melalui pelbagai aktiviti yang menyeronokkan tetapi berfaedah.

Program tiga hari bermula Jumaat dan berakhir Ahad itu melibatkan semua murid, guru, ahli PIBG, PPD Daerah Ranau, semua sekolah daerah Ranau, semua Alumni SK Kimondou Ranau dan masyarakat setempat.

Perasmian Kimondou Mega Fiest, Galeri Gedung Ilmu dan Padang Golf SK Kimondou telah disempurnakan oleh Timbalan Pengarah Kanan Bahagian Pengurusan Sekolah Harian Kementerian Pendidikan Malaysia, Raisin bin Saidin pada Jumaat.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN